• Drag King workshops
  Mis en ligne le 27 novembre 2015 - Dernière modification le 28 février 2016

  In september 2006 vond de eerste Drag King workshop plaats in het Regenbooghuis van Brussel. Sindsdien hebben wij onze aanpak zowel als de organisatie van deze workshops verfijnd.

  Dat vraagt om een kleine uitleg en actualisatie.

  1. Onze motieven

  Sinds 2008 organiseert een klein groepje de Drag King workshops.

  Wat ons motiveert is dat wij een experimentatieruimte willen bieden om genderstereotypen te deconstrueren door de masculiniteiten te bestuderen, met respect voor de identiteit en de comfortzone van iedereen. De workshop staat open voor iedereen !

  De particulariteit van de Drag King workshops van Brussel is dat we de dragkinging als een middel en niet als een doel beschouwen.

  Een middel dat iedereen kan gebruiken om praktisch te experimenteren met de westerse, sociale, seksistische en gestereotypeerde constructie waarmee we elke dag geconfronteerd zijn (en onder de welke we zelfs lijden), meestal zonder het te beseffen. Met de Drag King workshops bieden wij een middel om zich daarvan te bevrijden.

  Terwijl het zeer belangrijk is om deze sociale constructie van de gendersmodaliteiten intellectueel te deconstrueren, is het even belangrijk om ze met onze lichamen uit te proberen op een tegelijk ludieke, vrolijke, terughoudende- en oplettende manier.

  Deze lichamelijke aanpak wordt zelden als eerste aanpak gebruikt, en als het gebeurt is het vaak als een inleiding tot een eerder intellectuele redenering.

  Wij willen een praktische kennis opwekken.

  2. Waarom gebruiken we dragkinging als een middel om de genderS te deconstrueren ?

  Waarom zou men, schijnbaar, op de dominanten willen lijken ?

  Zeker niet om de schema van dominantie te kopiëren en te reproduceren maar om alle mogelijkheden die door een seksistische educatie werden verworpen in onze « toegewezen, gegendeerde lichamen » te experimenteren en om de aan het mannelijke gender verbonden dynamieken van macht te breken.

  Uit dit project blijkt trouwens dat mensen die een zogenaamde « vrouwelijke educatie » kregen meer zelfvertrouwen ontwikkelen dankzij de workshops, zowel in hun houding, in hun tred als in hun manier van spreken.

  3. Wat gebeurt er in een Drag King workshop ?

  Over het algemeen houdt een workshop de volgende delen in : make-up en verkleedtechnieken, rollenspelen rond het lichaam en het gebruik daarvan. De workshop blijft flexibel wat de activiteiten betreft, open voor suggesties van de deelnemers. Soms leidt het tot een uitstapje in de stad. De formule is interactief, in constante evolutie.

  4. Wanneer ?

  De Drag King workshop wordt (ongeveer) een keer per kwartaal in het Regenbooghuis van Brussel gehouden, op een zaterdag tussen 14u en 18u. De data worden in onze agenda op onze website zowel als op onze Facebook-pagina vermeld : https://www.facebook.com/dragkingbrussels

  5. Workshop op aanvraag

  Op aanvraag van groepen vanaf 5 mensen organiseren wij ook de Drag King workshop. Indien je daar meer over wil weten, stuur een e-mail naar dkb@genrespluriels.be.

  6. Talen

  Onze team van animators is Franstalig maar de workshops kunnen ook in het Nederlands, het Engels of het Duits worden gehouden.

  Iedereen welkom !

  7. Meer informatie :

  Via e-mail : dkb@genrespluriels.be

  Facebook : https://www.facebook.com/dragkingbrussels

  Via de Yahoo !-groep : http://fr.groups.yahoo.com/group/lesdkb


 • Prochains événements

 • Statistiques du site

  • Visites:

   21 visiteur(s) connecté(s)
   850 visiteurs par jour
   737.376 visiteurs depuis le début

  • Publication:

   742 Articles
   74 brèves
   100 Sites référencés