Accueil > Beginpagina > Activiteiten > Festival « Van alle genders thuis ! » > 2009 > Uitnodiging op het festival "Van alle genders thuis"

Uitnodiging op het festival "Van alle genders thuis"

Publié le 20 septembre 2009 - modifié le 2 novembre 2014

Van 20 tot 29 november organiseert de vzw Genres Pluriels - in samenwerking met andere verenigingen en artiesten - op verschillende locaties in Brussel het festival « Van alle genders thuis ! », dat als doel heeft aan alle mensen in het Brussels gewest en elders de diversiteit van genders en geslachten aan te tonen.

Affiche du festival GPs

Dit festival heeft als doel de discriminaties te bestrijden die de personen met fluïde genders en interseksuele genderidentiteiten in onze maatschappij nog altijd ondergaan, via lezingen en culturele activiteiten (film, expositie, ...).

Maar nog vóór het festival op vrijdag 20 november 2009 nodigt het team van Genres Pluriels u deel te nemen op seminarie « Leven als transgender in België » georganiseerd door het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). In dit seminarie wordt het onderzoek "transsurvey" aan het publiek voorgesteld, waarvan de vzw Genres Pluriels onder anderen heeft samengewerkt.

Op vrijdagavond 20 november 2009, internationale transgender gedenkdag, start het festival officieel met de vernissage van de tentoonstelling « Destroy Genders or Fucking Genders » door queer fotograaf Naïel in het Regenbooghuis van Brussel. Dan vanaf 22uur gaan je fuiven in het café Metro Valdi in samenwerking met de L-week.

De hele zaterdag 21 november 2009 wordt voorzien voor "diversité des sexes et des genres", in het stadhuis van Brussel in het kader van de Veertiendaagse van de Vrouw.

Op deze dag maken L. Ngosso van Genres Pluriels en Robin Van Royen en Evie Embrechts van de Feministische ActieBende een kritische analyse van het beeld van de vrouw in de kunsten, cinema en litteratuur deel 1 en in de populaire cultuur en reclame deel2.

Daarna legt Joëlle Wiels (biologe bij CNRS) de bepaling van het geslacht en zijn invloed op het gender uit en Evelyne Peyre (paleoanthropoloog bij CNRS/MNHN) spreekt over de invloed van de gender op het geslacht.

Op zaterdagavond 21 november stellen de Drag Kings van Brussel hun genderbender show DKB voor in ’Pink Ponk’.

Zondag 22 november 2009 draait rond de thematieken trans’ en interseks, met Maud-Yeuse Thomas et Karine Espineira (van Sans Contrefaçon), Stéphanie Nicot (van Trans-Aide) en de vzw Genres Pluriels.

Het festival « Van alle genders thuis » heeft ook het genoegen u een selectie films voor te stellen die gangbare ideeën aanvechten, die ons stimuleren en die een aanzet geven om de wereld waarin we leven op een andere manier te bekijken.

Op zondagavond 22 november 2009 worden films getoond als Binding word (een documentaire over de trans’ en interseks bewegingen in Frankrijk), zowel korte en middellange films. Op vrijdag 27 november 2009 tonen we aan het publiek het bestaan van transgender personen en interseksuelen aan tijdens een ’ciné-canapé’ in het Cultureel centrum van Schaarbeek met de films XXY en Venus Boyz.

Bovendien zal het publiek het deconstruëren van genders in de praktijk kunnen beoefenen tijdens een drag king atelier op zaterdag 28 november en tijdens een workshop ’lichaamcontinuüm’ op zondag 29 november.

Op zaterdagavond 28 november kan u in Pink Ponk genieten van het werk van transqueer artiesten zoals de groep Kings Queer (performance duo, electroclash).

Welkom !
Het festivalteam