Terugbetaling endocrinoloog en hormonen

Gepubliceerd op 29 januari 2016

Om een voorschrift voor mannelijke hormonen te krijgen, ga je naar een endocrinoloog. 

Dat is een arts. De consultaties komen dus in aanmerking voor een terugbetaling via de VP.

De meest gebruikte code is :

102255 : wettelijk tarief 55,86 € (terugbetaling : 40,36 €)

Ook hier kunnen supplementen aangerekend worden indien de arts niet geconventioneerd is. 

Bovenop de prijs van de consultatie moet je rekening houden met de prijs van de bloedonderzoeken. Hierbij wordt de tegemoetkoming van de VP rechtsreeks van de factuur afgetrokken. 

Het aandeel voor jouw rekening kan variëren afhankelijk van de uitgevoerde onderzoeken. Dat schommelt tussen 15,00 € en 60,00 €. Alles staat op de factuur beschreven en er worden geen onwettige supplementen aangerekend.

Vervolgens kan de endocrinoloog je hormonen voorschrijven.

Lees hier de informatie met betrekking tot Sustanon®.

De endocrinoloog zal je waarschijnlijk twee documenten geven :

  •  De aanvraag voor de goedkeuring van de adviserend geneesheer. Je dient dit document aan je mutualiteit af te geven om een tegemoetkoming van de VP te krijgen. De wet staat de terugbetaling van dit geneesmiddel slechts toe aan personen die bij de burgerlijke stand als man staan ingeschreven en bij wie een specifieke diagnose werd gesteld. Dat wil zeggen dat de goedkeuring sowieso wordt geweigerd zolang de verandering van burgerlijke stand niet plaatvond. Ook later kan die geweigerd worden wanneer er geen voorgeschiedenis is van bilaterale gonadectomie of bij de afwezigheid van een hypothalamo-hypofysaire pathologie. 
    Zonder de goedkeuring van de adviserend geneesheer kan je het geneesmiddel wel aankopen, maar wordt het niet terugbetaald. 

/ !\ Het kan gebeuren dat je toch een goedkeuring krijgt. Er is een bepaalde toegeeflijkheid die niet is opgenomen in de teksten op het vlak van de RIZIV-controles. Wanneer de adviserend geneesheer van de mutualiteit op de hoogte is van deze speelruimte is het mogelijk om toch nog een goedkeuring te krijgen.

  •  Het medisch voorschrift. Dat is het document dat de apotheker nodig heeft om je de hormonen mee te geven. Je hoeft alleen maar dat voorschrift en je identiteitskaart voor te leggen. De apotheker zal je echter het volledige bedrag aanrekenen tot je de goedkeuring van de adviserend geneesheer hebt gekregen.

SUSTANON 250, 250 mg/ml, 1 ampul voor 1 inspuiting: 10,49 € (volledig bedrag) of 2,09 € (met de goedkeuring van de adviserend geneesheer).

Voor de inspuiting mag je een beroep doen op een verpleegster (VP + AV). Hiervoor heb je een medisch voorschrift van een arts nodig (behandelende arts of endocrinoloog).

De meeste mutualiteiten voerden een systeem in voor gratis verpleegzorg. Het zou dus zonde zijn om er geen gebruik van te maken. In de meeste gevallen is er een voorwaarde om van deze gratis dienst gebruik te maken (bij die mutualiteit een beroep doen op geconventioneerde verplegers). Je kan het best rechtstreeks je ziekenfondsadviseur raadplegen voor gedetailleerde informatie.