Accueil > Beginpagina > Informatie > Mediaruimte > Persbericht : Genres Pluriels wil de volledige demedicalisering van de (...)

Persbericht : Genres Pluriels wil de volledige demedicalisering van de Transgenderwet

Publié le 22 mai 2017

Enkele dagen geleden keurde de kamercommissie Justitie het wetsontwerp goed betreffende het wijzigen van de voornamen of de geslachtsregistratie. Genres Pluriels is tevreden dat België stopt met de schending van de mensenrechten van transgenders en de verplichte sterilisatie afschaft.

Genres Pluriels is ook tevreden dat transgenders die hun geslachtsregistratie (’man’ of ’vrouw’) bij de burgerlijke stand willen laten wijzigen, niet langer eerst een operatie moeten ondergaan.

Zelfbeschikking

Genres Pluriels betreurt wel dat de procedure niet voor iedereen gedemedicaliseerd wordt. In het huidige wetsontwerp moeten 16- en 17-jarigen nog steeds toestemming krijgen van een psychiater voordat ze hun geslachtsregistratie kunnen veranderen. De ouders moeten sowieso ook hun goedkeuring geven. Niets rechtvaardigt de noodzaak om een arts te laten oordelen of iemand oordeelsbekwaam is.

Op de beperking van de rechten van minderjarigen, begrijpen we niet waarom de voornamen te veranderen procedure is toegankelijk vanaf 12 jaar, terwijl cisgender personen hun voornaam op elke leeftijd kunnen wijzigen met de toestemming van hun ouders, hetwelk hoe dan ook nodig in het geval van een trans kind.

Genderfluïditeit

Een tweede bezorgdheid van Genres Pluriels is de miskenning van genderfluïditeit. Het huidige wetsontwerp laat slechts toe om je geslachtsregistratie één keer aan te passen. Wie een tweede aanpassing wil, moet langs de rechtbank passeren.

Genderidentiteit is niet altijd een vaststaand feit. Er zijn mensen die zich de ene periode meer man voelen en de andere meer vrouw. Anderen voelen zich dan weer beide of geen van de twee. Uitgaan van zelfbeschikking wil dan ook zeggen dat de transgender persoon zelf moet kunnen beslissen wanneer en hoe vaak ze haar geslachtsregistratie wijzigt.

Amendementen

Na de bespreking en stemming in de commissie Justitie gaat het wetsontwerp nu voor stemming naar de Kamer.

Er is nog ruimte voor amendementen en Genres Pluriels hoopt dan ook dat deze bezorgdheden worden meegenomen.
Onze positie is gelijklopend en complementair met deze uitgedrukt door de Equality Law Clinic en de drie andere LGBTQI+ regionale koepels, Rainbow House Brussels, Çavaria en Arc-en-Ciel Wallonie.

Respect voor zelfbeschikking kan van deze wet de koploper in Europa maken.

Zie ook :http://rainbowhouse.be, https://www.cavaria.be, http://www.arcenciel-wallonie.be, http://www.philodroit.be/-Les-droits-des-populations-trans-?lang=fr


Persbericht : Genres Pluriels wil de volledige demedicalisering van de Transgenderwet