Accueil > Beginpagina > Gezondheid > Chirurgie > Metaidoioplastie

Metaidoioplastie

Publié le 15 janvier 2016

De metaidoioplastie is een alternatief voor de phalloplastie.

De operatie heeft als voordeel minder invasief te zijn, van kortere duur (2 – 3u in plaats van 8 – 10u) en minder duur dan een phalloplastie.

Ze houdt in principe geen risico op verlies van gevoeligheid in, een huidtransplantatie is niet noodzakelijk evenmin als de plaatsing van een erectieprothese. Nadelen zijn de klein afmeting van de penis (tussen 4 cm en 10 cm met een gemiddelde van 5,7 cm) en de onmogelijkheid betrekkingen met penetratie te hebben (in de klassieke betekenis van de term).

Fasen van de ingreep

  1. De clitoris vrijmaken (reeds gehypertrofieerd door de hormonale behandeling) door incisie van het ligamentum suspensorium clitoridis
  2. (optioneel) De urinebuis verlengen met het vaginaal slijmvlies of met het mondslijmvlies. Dat zal de patiënt toelaten via de neo-penis te plassen
  3. De neo-penis met huid van de kleine schaamlippen bedekken

Indien gewenst kunnen tegelijkertijd bijkomende ingrepen zoals een vaginectomie, een hysterectomie en/of een ovariectomie of nog, een scrotoplastie uitgevoerd worden.

De scrotoplastie bestaat erin een scrotum te creëren vertrekkende van de kleine schaamlippen door invoeging van een siliconenimplantaat. Die ingreep kan tijdens een latere operatie gebeuren.

De postoperatieve risico’s hebben vooral te maken met de verlenging van de urinebuis. Volgens een studie verklaarden 28 % van de patiënten tijdelijk plasproblemen gehad te hebben (sproeiplassen) die echter géén nieuwe ingreep noodzaakten, 10 % rapporteerde een fistel (gat in de urinebuis) die een kleine ingreep noodzaakten en ongeveer 2 % maakte gewag van een vernauwing van de urinebuis. Er was geen enkel geval van verlies van gevoeligheid en in alle gevallen was het vermogen een erectie te krijgen aanwezig.

In Europa worden volgens getuigenissen wat betreft de metaidoioplastie in Servië de beste resultaten gehaald :

http://www.genitalsurgerybelgrade.com
http://www.savaperovic.com/team.html

Die operatie is ook in België mogelijk met name in Gent maar onder psychiatrische en pathologische voorwaarden die noch de Rechten van de Mens, noch de Beginselen van Jogjakarta, noch de aanbevelingen van Thomas Hammarberg (voormalige Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa) noch de Resolutie 2048 van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa eerbiedigen.

Bronnen :
http://en.wikipedia.org/wiki/Metoidioplasty
http://en.wikipedia.org/wiki/Scrotoplasty
http://metoidioplasty.blogspot.com/2008/03/metoidioplasty.html

Getuigenis :
http://ftm-transsexuel.info/blog/

Schema’s :
http://metoidioplasty.blogspot.com/2008/03/metoidioplasty.html