HB ter vermannelijking

Publié le 12 janvier 2016 - modifié le 13 janvier 2016

Testosteron : Sustanon® is het meest gebruikte en goedkoopste product en wordt toegediend middels een intramusculaire injectie.

Het gaat in feite over een cocktail van 4 testosteron-esters, die op meerdere manieren werken, voor snelle en langdurige afgifte van testosteron.

De gemiddelde kost bedraagt 10,49 € per injectie, wat de behandeling wel merkelijk duurder maakt dan die voor de vervrouwelijking.

1. Effecten van de HB
Het doel van een hormonale vermannelijkingsbehandeling is het verschijnen van mannelijke secundaire geslachtskenmerken. De behandeling is niet zonder risico voor de gezondheid en moet worden opgevolgd door een arts.

De HB genereert een reeks lichamelijke veranderingen, waarvan sommige omkeerbaar zijn en andere niet.

1.1 Onomkeerbare effecten

 1. Verlaging van de stem (forser worden van de stembanden door de testosteron)
 2. Vergroting van de clitoris
 3. Gezichts -en lichaamsbeharing (voorarmen, benen, borst, buik, ...)
 4. Mannelijke haardos ( terugtrekkende haarlijn ; het verschijnen van klassieke mannelijke kaalheid).
 5. Indien ingenomen voor de groeistop, dan kan de volwassen lichaamsgrootte veranderen ( winst van enkele centimeters)

1.2 Omkeerbare effecten

 1. Spierontwikkeling
 2. Verandering van de vetverdeling
 3. Menstruatiestop
 4. Verandering van de huid (dikte, textuur)
 5. Verhoging van de transpiratie en wijziging van de lichaamsgeurtjes
 6. Acne
 7. Bloed : verhoging van de bloeddruk en rode bloedcellen ( de aders worden zichtbaar en de lichaamstemperatuur verhoogt)
 8. Mogelijke verandering van het cholesterolgehalte : minder "goede" cholesterol (HDL) en meer "slechte" (LDL)
 9. Het libido neemt toe.

Dat zijn de meest voorkomende effecten. Gemeld werden ook andere uitwerkingen zoals vergroting van de kaak, de handen, voeten en gewrichten, borstatrofie, slaapstoornissen (slapeloosheid, snurken, apneu), een verhoging van het hongergevoel, energie -en stemmingswisselingen afhankelijk van de frequentie van de inspuitingen.

De effecten verschillen van persoon tot persoon. Niet iedereen neemt de hormonen even goed op en de reactiesnelheid hangt af van individu tot individu. Bij sommige personen zal de menstruatie bijvoorbeeld nooit volledig stoppen of zal de baard nooit volledig zijn. Dat geldt ook voor de lichaamsbeharing die sterk verschilt van persoon tot persoon.

Erfelijkheid zit er voor veel tussen. Anderzijds bepaalt ook levenswijze de mate waarin effecten zoals spierontwikkeling en vetverdeling optreden. Sportbeoefening bijvoorbeeld zal de effecten van de hormoonbehandeling verhogen.

Het eerste jaar van de behandeling is de meest spectaculaire wat de veranderingen betreffen. Het maximum van de effecten wordt bereikt na 5 jaar HB.

2. Tegenindicaties

2.1 Absolute tegenindicaties

 • zwangerschap en borstvoeding
 • aanwezigheid van een bepaald type borstkanker dat gevoelig is aan androgenen (hoewel bij de meeste kankers oestrogeen de oorzaak is)
 • niet-gecontroleerde coronaire hartziekten
 • actieve endometriumkanker

2.2 Enkele relatieve tegenindicaties, die een strenge opvolging vereisen

 • Epilepsie ten gevolge van androgenen
 • Migraine
 • Ernstige slaapapneu
 • Polyglobulie ( teveel aan rode bloedcellen in het bloed)
 • Hartinsufficiëntie
 • Nierinsufficiëntie
 • Leveraandoeningen
 • Ernstige hypertensie
 • Familiale of persoonlijke voorgeschiedenis van baarmoeder - of borstkanker
 • Bloedingsproblemen (voor de injecties)
 • Verslavingen (drugs, alcohol...)

3. Behandelingswijzen

Om vermelde producten aan te schaffen (ampullen, zakjes, gel, ...) hebt u een doktersvoorschrift nodig. Het wordt sterk afgeraden ze aan te schaffen via internet !

Vooraleer de behandeling aangevat wordt, zal de arts een algemeen, hepatisch en hormonaal bloedonderzoek voorschrijven. Een tweede onderzoek zal gevraagd worden na ongeveer 6 maanden behandeling. Als de resultaten bevredigend zijn, zullen de bloedonderzoeken 1 à 2 keer per jaar worden uitgevoerd.

3.1 Intramusculaire injecties

Onder de verschillende toedieningswijzen is de intramusculaire de meest toegepaste, de meest doeltreffende en de minst lastige.

Sustanon® ’250’ wordt in België het vaakst voorgeschreven. De formule combineert vier testosteronvormen ; elke ml injectievloeistof bevat 30 mg testosteronpropionaat, 60 mg testosteronfenylpropionaat, 60 mg testosteronisocaproaat en 100 mg testosterondecanoaat. De gemiddelde kost bedraagt 10,49 € per injectie.

De actieve stoffen van Sustanon® ’250’ worden in het lichaam omgezet in testosteron. Het product blijft gedurende 3 tot 4 weken werkzaam. De normale posologie is eens per drie weken, maar sommigen verkiezen een halve ampul om de twee weken.

De injectie wordt toegediend in de bil, het bovenbeen of de arm. Bij de eerste injecties wordt ten zeerste aangeraden om beroep te doen op een arts of een verpleegkundige.

De injectie zelf plaatsen (in de bil) :

 • Voorbereiding : Sustanon® - ampul, een injectiespuit (naald van 40mm), ontsmettingsmiddel, eventueel watten, een kompres of een verband
 • Was uw handen (met antibacteriële gel indien mogelijk).
 • Ontsmet het " buitenste bovenste kwadrant" van de bil (aan de bovenste buitenkant van de bil in 4 verdeeld), waar u gaat prikken.
 • Zorg dat het product tot op de bodem van de ampul zakt (tip : houd de ampul goed vast met één hand en beweeg ze kort op en neer)
 • Breek het bovenste deel van de ampul af (tip : bescherm uw vingers met een zakdoek om snijwonden te voorkomen).
 • Steek de spuit in de ampul en trek het product op (volledig, de helft of driekwart... afhankelijk van de door de arts voorgeschreven posologie)
 • Tik tegen de spuit om luchtbellen tot een minimum te herleiden (er zullen er altijd achterblijven, maar dat is niet gevaarlijk).
 • Prik in de "buitenste bovenste kwadrant" van de bil en steek de naald er zo diep mogelijk in.
 • Trek de zuiger vooraleer te injecteren iets terug om de controleren of u niet in een bloedvat zit ; als er bloed in de spuit komt, trek de naald er dan onmiddellijk uit. Als er geen bloed is, kan u de injectieprocedure voortzetten.
 • Trek de naald terug, druk de injectieplaats af en breng een verband aan indien nodig.

Het is ook mogelijk om de injectie in het bovenbeen te doen ; het risico om een zenuw te raken is groter, wordt gezegd. Dat is niet gevaarlijk, maar kan gedurende één dag of twee een ongemak veroorzaken.

Wissel indien mogelijk per injectie van bil/bovenbeen : de huid heeft namelijk door de inspuitingen de neiging om te verharden.

Video
Injectie in het bovenbeen

3.2 Via transcutane weg

Een behandeling met Andractim® kan afzonderlijk voorgeschreven worden of als aanvulling op een behandeling met injecties. De gel moet elke dag op een groot huidoppervlak aangebracht worden (thorax, abdomen, armen, bovenbenen,...). Het gaat over DHT, actieve bestanddeel van testosteron (30 keer krachtiger dan testosteron en het wordt ervan verdacht een belangrijk aandeel te hebben in de haaruitval).

Als hoofdbehandeling blijkt dat redelijk duur aangezien een tube van 80 g 8 tot 16 dagen meegaat voor een dosis van 5 à 10 g/dag.

Andractim® mag lokaal op het aangezicht gesmeerd worden om de baardgroei te bevorderen. Toch zijn de effecten amper bewezen en het aanbrengen van het product op het aangezicht kan acne veroorzaken of verergeren.

Samenstelling : Androstanolon
Voorstelling : 2.5 % gel om lokaal aan te brengen, tube van 80 g met maataanduiding
Prijs : 25,00€ per tube van 80 g (17,00€ want gedeeltelijke terugbetaling bij de aankoop)

Meer informatie

3.3 Tabletten via orale weg

Hormonen kunnen dagelijks worden ingenomen onder de vorm van zakjes. De nadelen van de behandeling zijn de belasting van de lever en de luttele vermannelijkingseffecten. Te vermijden dus !

Bronnen :
http://www.ftmguide.org/
http://www.forge-forward.org/socialsupport/hormones2003.html#effects
http://syndromedebenjamin.free.fr/
http://en.wikipedia.org/wiki/Hormone_replacement_therapy_%28female-to-male%29
http://www.scribd.com/doc/54742012/8/Androgen-Therapy-%E2%80%93-Contraindications
http://fr.wikipedia.org/wiki/Androstanolone