Accueil > Beginpagina > DKB - de Drag Kings of Brussels > « De DKB spelen met mannelijke clichés »

« De DKB spelen met mannelijke clichés »

Publié le 2 février 2008 - modifié le 17 août 2014

Artikel over de DKB in Brussel Deze Week :

maandag 04 februari 2008

« Dragkings zetten man/vrouw-clichés naar hun hand »

BDW DKB
Photo : DKB, elke 1e vrijdag van de maand in Regenbooghuis
@ kvm

Make-up

Het is wel een beetje paradoxaal, we gebruiken vrouwelijke make-up om er als een man uit te zien, zegt Max Nisol van Genres Pluriels lachend bij het begin van de workshop.
De technieken om er mannelijk uit te zien zijn heel gevarieerd. In de eerste plaats zijn er mogelijkheden om de uiterlijke kenmerken te veranderen. Met huidlijm en verknipte haren wordt bijvoorbeeld een baard aangebracht. Eerst tekenen we de baard op ons gezicht met een oogpotlood, verduidelijkt Nisol. We gebruiken ook donkere eyeliner in de ooghoeken om de blik iets mannelijker te maken.
Verder worden de borsten meestal weggestopt. Daarvoor zijn er heel specifieke technieken met verschillende soorten verbanden, die ervoor zorgen dat de borstkas bijna volledig plat wordt. “De techniek om het verband aan te brengen is heel belangrijk, want uiteraard is het vrij pijnlijk zo’n verband lange tijd aan te houden, verklaart Max.
Ook de houding en het gedrag van Drag Kings zijn van groot belang. “In het tweede deel van de sessie spelen we allerlei spelletjes om de grenzen van de gedragspatronen af te tasten, vertelt Nisol. We leren de deelnemers hoe ze een mannelijke houding kunnen aannemen en hoe ze zich mannelijk kunnen uitdrukken. Mannen zullen bijvoorbeeld veel minder vaak glimlachen dan vrouwen, en ze hebben een andere oogopslag. We zoeken bewust mannelijke clichés op om die daarna te proberen doorbreken. Bijvoorbeeld lippenstift opdoen, ook al heb je al een baard opgeplakt.
De deelnemers moeten een personage kiezen waarin ze zich telkens verkleden. Jimmy de stoere motorrijder, Antonio de maffiabaas, alles is mogelijk. Max Nisol verduidelijkt : Dat personage zorgt ervoor dat er voor de deelnemers en voor de buitenwereld een kader is, het schept meer duidelijkheid en het helpt om het onderscheid te maken tussen wie je bent als persoon en wie je speelt als King. Voor deelnemers die ook dagelijks als man door het leven gaan is die grens natuurlijk vaag, maar het blijft belangrijk om als King voor een stuk toneel te spelen.

Verwachtingen

Brussel Deze Week bracht eerder al eens verslag uit van een Drag King workshop in Ukkel. Sindsdien zijn veel inspanningen geleverd om de workshops een vaste plaats in Brussel te geven. “Ik nam enkele jaren geleden zelf deel aan zo’n workshop, die me heel erg beviel, licht Max toe. “In 2006 ben ik beginnen uitzoeken hoe ik Drag King ateliers op een regelmatige basis kon organiseren.
Sinds vorig jaar vinden de workshops elke eerste vrijdag van de maand plaats in het centrum voor holebiverenigingen Het Regenbooghuis op de Kolenmarkt in Brussel. De workshops staan in principe open voor iedereen die de mogelijkheden om er mannelijk uit te zien wil ontdekken, of je nu hetero, lesbisch, man, vrouw of transgender bent. Voor les DKB is wie je bent van belang, niet wat je bent. Het is niet nodig om op voorhand in te schrijven, dus het is ook voor mij telkens een verrassing wie hier aanwezig zal zijn, verduidelijkt Max. Daardoor zijn de verwachtingen elke keer anders. Het belangrijkste voor mij is dat de dynamiek van de groep aangenaam blijft, dus elke keer bekijk ik hoe ver ik kan gaan.

Rolpatronen

De Drag King beweging is wereldwijd verspreid, maar nog niet zo bekend in België. Drag Queens zijn veel bekender, maar zijn niet te vergelijken met Drag Kings. Anders dan Queens, zoeken Kings geen extremen op. Bij Drag Queens is het showgehalte veel hoger. Die hele wereld draait rond glitter en glamour. Wij gaan eerder op zoek naar manieren om een mannelijke identiteit te uiten. Dezelfde workshops voor mannen bestaan eigenlijk niet, licht Nisol toe. “In december van vorig jaar was er wel een show van les DKB, maar die was meer bedoeld om mensen bewust te maken dan om ze te entertainen.
Genres Pluriels, de vereniging die de workshops organiseert, is ook een portaal voor de transgenderbeweging.
“Iedereen wordt geboren met een biologisch geslacht, als mannetje of als vrouwtje. Volgens de maatschappij moet je daar ook naar leven. Wij proberen daarvan los te komen, het enige wat telt is je eigen persoonlijkheid, ook al komt die niet overeen met de biologische identiteit, vertelt de Max, die zichzelf ook als transgender omschrijft.
Een transgender is zeker niet hetzelfde als een transseksueel. In het Frans wordt ook wel gesproken over een ‘genre fluide’. De klassieke onderverdeling tussen man en vrouw is volgens de transgender beweging een politieke en sociale constructie, die gerust kan worden doorbroken. Voor transgenders is het biologische geslacht van ondergeschikt belang. Anders dan transseksuelen laten de meeste transgenders dan ook geen geslachtsoperatie uitvoeren, maar ze gaan wel soms als iemand van het andere geslacht door het leven.
De maatschappij plaatst iedereen nog teveel in vakjes. Die zijn tegenwoordig niet altijd meer relevant. Iemand die biologisch gezien een vrouw is, kan zich gerust mannelijk gedragen, zonder dat die persoon daarom lesbisch is. Net zoals een hetero man ook vrouwelijke trekjes kan hebben, benadrukt Max. De taal speelt daar een grote rol in, die verdeelt alles in twee. Het is voor ons niet belangrijk om over een « hij » of een « zij » te spreken. De transgender beweging heeft daarom zelf termen ontwikkeld : in het Nederlands spreken ze over een zhij, en in het Frans over elli.

Buitenwereld

Het lijkt de ultieme uitdaging om de mannelijke identiteit uit te testen op straat. Toch blijven de meeste Drag Kings binnen de muren van Het Regenbooghuis. De deelnemers gaan in de pauze en na afloop wel verkleed in het cafe van Het Regenbooghuis zitten. “Het zou inderdaad de beste test zijn, maar niet iedereen heeft het lef om zomaar naar buiten te wandelen. Mensen kunnen heel gemeen doen tegenover iets onbekend, zegt Max. Tinneke, een van de deelneemsters vertelt : “Ik ben al een keer als Drag King naar huis gestapt, je zag mensen staren en echt twijfelen hoe ze mij moesten aanspreken !

Kim Maeseele

copyright Brussel Deze Week