Accueil > Beginpagina > Activiteiten > Festival « Van alle genders thuis ! » > 2016 > 26/11/16 Rondetafelconferentie "Recht en wetgeving"

26/11/16 Rondetafelconferentie "Recht en wetgeving"

Publié le 26 octobre 2016 - modifié le 9 décembre 2016

Een nieuwe wet voor transgender personen :
Zal België de weg inslaan van de Universele Mensenrechten of blijft ze bij de mishandelingen ?

Wanneer ? Zaterdag 26 november 2016, 13u00-18u00
Waar ? Centre d’Action Laïque de Bruxelles - Stalingradlaan 18-20, 1000 Brussel
Inlichtingen
- per e-mail : contact@genrespluriels.be
- per telefoon : 0485 51 96 62

De huidige federale regering heeft in het regeerakkoord beloofd om de wet van 2007, genaamd de wet “betreffende de transseksualiteit”, aan te passen, doch welke richting zal dit uitgaan ? Zal ze zich laten inspireren door het voorbereidend werk van de werkgroep “wetgeving” van “Genres Pluriels”, samen met “Amnesty International”, de “Ligue des Droits de l’homme”, de “Equity Law Clinic” van het “Centre Peleman” en het “Centre de droit européen” van de faculteit Recht van de “Université Libre de Bruxelles (ULB)”, en de drie LGBTQI koepelorganisaties (“Rainbowhouse Brussel”, “çavaria”, “Arc-en-ciel Wallonie”) ?

Deze groep heeft een volledig wetsvoorstel voor de transgender personen uitgewerkt, welke hun Universele Mensenrechten respecteert, zowel betreffende de wijziging van hun identiteitsdocumenten, voor de vrije toegang tot de gezondheidszorgen, betreffende de ondersteuning van minderjarigen en de depsychiatrisatie van alle domeinen.

De wet “betreffende de transseksualiteit” schendt aanzienlijk de mensenrechten van interseks- en transpersonen sinds de inwerkingtreding in 2007. Deze wet verplicht de mensen om te kiezen tussen sociale uitsluiting of het verminken van hun geslachtskenmerken door het recht op de wijziging van het geregistreerde gender enkel toegankelijk te maken aan diegenen die de vereiste steriliserende medische ingrepen ondergaan. Ze sluit hen allen op in gelijksoortige en onbuigzame geneeskundige trajecten zonder enige rekening te houden met de heterogeniteit van hun leefwijze en van hun lichamelijke- en psychische integriteit.

Daarenboven maken de wettelijke voorwaarden het de facto onmogelijk voor minderjarigen om deze rechten te beoefenen.

De belofte van de federale overheid in het regeerakkoord om de wet te aan te passen in het kader van de verplichtingen betreffende de internationale mensenrechten werd vanzelfsprekend zeer positief onthaald door onze verenigingen. Niettemin moet deze verbintenis, die het centrale thema was van de Pride.be van 2016, spoedig en doeltreffend geïmplementeerd worden.

Tegelijkertijd zijn we van mening dat dit momentum uitgebuit moet worden om verdere aandacht te vestigen op het geweld en de discriminatie welke interseks personen nog te regelmatig treft.

Om onze ambitieuze doelstellingen te bereiken stellen we het meest uitvoerige wetsvoorstel betreffende de rechten van interseks- en transpersonen ooit voor, zodat ook de stemmen van de intersex personen zou worden gehoord.

Het wetsvoorstel is het resultaat van een collegiale en pluralistische benadering. Onze stellingen en argumenten werden ontwikkeld en verfijnd op basis van de deskundigheid en ervaringen van bedreven activisten, honderden getuigenissen, relevante statistieken en raadpleging van de bevoegde politici.

Juristen gespecialiseerd in burgerlijk recht, in mensenrechten en in het anti-discriminatierecht hebben samengewerkt om de talloze eisen gebaseerd op de dagelijkse ervaringen van interseks- transpersonen om te vormen tot toepasbare regels.

In deze conferentie wenst “Genres Pluriels” verder de overheidsverantwoordelijken te sensibiliseren betreffende de vraag tot wijziging van de wetgeving zodat transgender personen eindelijk van hun basisrechten kunnen genieten net als alle burgers van het land.

Wij nodigen U uit om na te denken over de cruciale aspecten welke “Genres Pluriels” wenst opgenomen te zien in de nieuwe wet.

De vraag wordt gesteld in onze conferentie : Zal België de weg inslaan van de Universele Mensenrechten of blijft ze bij de mishandelingen ?

Programma van de conferentie tussen 13u en 18 u :
13u00–13u30 : Onthaal

1e Deel

13u30-13u50 : Welkomstwoord en voorstelling van de sprekers
13u50-14u10 : Fatoumata Sidibé (DEFI) : De principes van Jogjakarta in het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
14u10-14u30 : Max Nisol (Genres Pluriels) : Waarom is de psychrisatie de bron van transfobe discriminaties ?
14u30-14u50 : Christel Tecchiato (Amnesty International) : standpunt van Amnesty International
14u50-15u10 : Vragen en antwoorden
15u10-15u30 : Pauze

2e Deel

15u30-15u50 : Emmanuelle Bribosia en Isabelle Rorive (ELC/Ligue des droits de L’Homme) : Juridische aspecten – Sociaal Recht
15u50-16u10 : Brice Bernaerts : Juridische aspecten – presentatie van het wetsvoorstel
16u10-16u30 : Joël Lederoff : PS en tous genres
16u30-16u50 : Geoffrey Roucourt & Benoit Hellings (te bevestigen) – Ecolo Nous Prend Homo (ENPH)
16u50-17u10 : Vragen en antwoorden
17u10-18u00 : Voorstelling van de transgender informatiebrochure & afscheidsdrink

De conferentie zal plaatsvinden in het Frans.

Wet betreffende de genderidentiteit

met steun van :