Onthoud dat volgende types hysterectomie voorkomen :
- de eenvoudige of ook "conservatieve" of "interadnexiële" hysterectomie genoemd : chirurgische verwijdering van de baarmoeder alleen, de eierstokken en de eileiders blijven behouden
- de totale hysterectomie : chirurgische verwijdering van de baarmoeder, de baarmoederhals, de eierstokken en de eileiders
- de "subtotale" hysterectomie : hetzelfde als hierboven, maar met behoud van de baarmoederhals
De ovariectomie houdt op haar beurt de verwijdering van de eierstokken in. Indien u een ovariectomie ondergaat (al dan niet gepaard met een hysterectomie), dan zal uw lichaam geen oestrogenen meer aanmaken. Aangezien het lichaam nood heeft aan een bepaalde hoeveelheid seksuele hormonen om in balans te zijn, zal een levenslange hormonale behandeling gevolgd moeten worden (androgenen of oestrogenen). Bovendien bevelen sommige artsen na de ovariectomie, bovenop de vermannelijkingsbehandeling, kleine dosissen oestrogeen en progesteron aan (van nature aanwezig in het mannelijke hormoonprofiel) om osteoporose en vroegtijdige veroudering van de huid te vermijden. Die mening wordt niet door iedereen gedeeld.
1. Waarom overgaan tot een hysterectomie ?
Eerst en vooral, vanwege de wet
Inderdaad, volgens de Belgische transfobe wet is de ingreep noodzakelijk voor de wijziging van het "geslacht" in de burgerlijke stand.
Genres Pluriels stelt alles in het werk opdat die wet zo snel mogelijk aangepast wordt.
We kunnen dus hoopvol zijn wat betreft de aanpassing van de wet, maar op dit moment kan u zonder hysterectomie enkel van voornaam veranderen. De "V" op uw identiteitskaart blijft ongewijzigd. Aan u om te oordelen of dat voor u een terechte reden is om die ingreep te ondergaan.
Verder, omwille van verschillende medische redenen
Sommige personen wensen dat hun maandstonden uitblijven zonder een hormonale vermannelijkingsbehandeling te moeten opstarten.
Een hysterectomie zonder ovariectomie (want het lichaam heeft hormonen nodig) kan een oplossing zijn.
Toch moet rekening gehouden worden met het feit dat er weinig chirurgen te vinden zullen zijn voor een steriliserende operatie omdat die buiten de wettelijk voorziene bepalingen valt. Transpersonen moeten immers – opgelegd door de Belgische transfobe wet van 2007 – voorafgaand een pathologisch en psychiatrisch parcours doorlopen, en over het algemeen zal de ingreep niet worden uitgevoerd voor het 35e levensjaar.
Zij die hormonen nemen en bij wie de maandstonden blijven doorkomen, kunnen opteren voor die operatie, met of zonder ovariectomie.
Personen die een groter effect van de vermannelijkingshormonen nastreven, door een mogelijk tegengesteld effect van de door het lichaam aangemaakte vrouwelijke hormonen te vermijden, kunnen een ovariectomie met of zonder hysterectomie overwegen.
De personen in hormoonbehandeling, die voor hun gezondheid vrezen door hun baarmoeder en eierstokken te houden, kunnen één van die ingrepen ondergaan. Hoewel geen enkel medisch onderzoek de hypothese bevestigt of ontkent dat de hormonale vermannelijkingsbehandeling het risico op gynaecologische kanker verhoogt, kiezen sommigen ervoor om de ingreep preventief te ondergaan. Dat belangt in het bijzonder de personen aan die tot een risicofamilie behoren (in het geval van gynaecologische kankers en/of borstkankers).
2. Hormonale behandeling en kankers : wat zijn de risico’s ?
Drie soorten kankers moeten worden onderscheiden :
Baarmoederhalskanker
Vaak gelieerd aan een seksueel overdraagbare aandoening, het papillomavirus (HPV), baarmoederhalskanker is eenvoudig op te sporen door middel van een uitstrijkje bij de gynaecoloog. Indien uw baarmoederhals nog aanwezig is (subtotale hysterectomie), dan is het belangrijk om regelmatig een screening te laten doen (in principe elke twee jaar).
Meer informatie : https://nl.wikipedia.org/wiki/Baarmoederhalskanker
Endometriumkanker (of van het baarmoederslijmvlies)
Ontwikkelt zich vanuit het endometrium, dat het weefsel is van de baarmoeder waar de innesteling plaatsvindt. Risicofactoren zijn leeftijd (vrouwen in hun menopauze worden het vaakst getroffen), obesitas en erfelijkheid. Een regelmatige gynaecologische opvolging maakt een vroegtijdige diagnostiek mogelijk.
Meer informatie : https://nl.wikipedia.org/wiki/Baarmoederkanker
Eierstokkanker
Ontwikkelt zich vanuit buitenste laag van de eierstok en breidt zich geleidelijk aan uit naar het bekken. Door een gebrek aan symptomen, valt de diagnose vaak laat, met een ongunstige prognose tot gevolg. De screening gebeurt door middel van een echografie. Hoewel er geen studie bestaat over de incidentie van een hormonale vermannelijkingsbehandeling op eierstokkanker wordt het aanbevolen om een ovariectomie te ondergaan in de eerste vijf jaren van uw behandeling en in het andere geval, om regelmatig preventief echografieën te laten doen.
Meer informatie : https://nl.wikipedia.org/wiki/Ovariumcarcinoom
BELANGRIJK : Let erop dat u en uw arts over hetzelfde kankertype praten. Sommigen gebruiken namelijk de term "baarmoederkanker" als ze het over "baarmoederhalskanker" hebben !
3. Chirurgische technieken
Via de buik
De oudste techniek is via abdominale of laparotomische weg. De chirurg maakt een horizontale incisie boven het schaambeen (of heel soms een verticale incisie onder de navel). Er blijft een levenslang litteken achter van een tiental centimeter. De hospitalisatie bedraagt 3 tot 5 dagen, met een herstelduur van 4 tot 6 weken, soms meer afhankelijk van de incisie in de buikspieren.
Via de vagina
Volgens een recentere techniek, die sinds de jaren 1990 almaar frequenter gebruikt wordt, gebeurt de operatie via vaginale weg. De operatie wordt mogelijk gemaakt door een coelioscopie (of endoscopie), die erin bestaat om kleine incisies in de buik te maken waardoor camera’s en instrumenten ingebracht kunnen worden. De littekens zijn minimaal. Minder invasief en minder risico’s op complicaties met zich meebrengend noodzaakt die operatie 2 à 3 dagen hospitalisatie en 2 à 3 weken hersteltijd.
Vergeet niet dat vele chirurgen die ingreep uitvoeren en dat het dus mogelijk is om een andere te raadplegen indien de gebruikte techniek u niet bevalt. Het gaat in elk geval over een terugbetaalde ingreep, welke techniek u ook verkiest.
Bronnen :
http://www.doctissimo.fr/html/sante/femmes/hysterectomie.htm
http://www.docteurclic.com/technique/hysterectomie.aspx
http://www.bonjour-docteur.com/article.asp?IdArticle=265&IdBloc=3
http://www.gyneco-beclere.com/hysterectomie_beclere.html
http://chrysalidelyon.free.fr/txt_parcours_ftm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hysterectomie
http://en.wikipedia.org/wiki/Hysterectomy
http://www.vulgaris-medical.com/encyclopedie/hysterectomie-7628/definition.html